متاسفانه بسیاری از کشاورزان تا مزرعهشان گل نمیدهد اکثرا مشکل خود را در بیاثر بودن کود یا بد بودن کودهای سال قبل خود میداننددر حالی که عوامل خیلی زیادی در این امر موثر می باشد. برای آشنایی با عوامل موثر بر گلدهی زعفران در ادامه با ما همراه باشید.
- پیاز زعفران:
از آنجایی که، تکثیر زعفران به دلیل عقیم بودن آن منحصرا توسط پیاز می باشد، لذا انتخاب و تهیه پیاز برای کاشت این محصول از عوامل مهم تولید زعفران بوده و عملکرد نهایی بستگی زیادی به سلامت و اندازه پیاز مصرفی دارد.
- روش کاشت:
به طور کلی هر چه پیاز بیشتر داشته باشیم گل بیشتری خواهیم داشت البته این همیشگی نیست و بعد از چند سال که تعداد پیاز در یک نقطه خیلی زیاد میشود بر اثر رقابت در برداشت آب و مواد غذایی عملکرد قطعا کاهش خواهد یافت. به عبارت بهتر هم تعداد کم پیاز و هم تعداد خیلی زیاد پیاز باعث کاهش گلدهی است.
همچنین كشت مخلوط و یا چند کشتی (به معنی کشت بیش از یک گیاه زراعی در یک قطعه زمین به صورت همزمان یا به صورت متوالی در طی فصل رشد) باعث از دست رفتن منابع مصرفی میشود و کاهش گلدهی را به همراه خواهد داشت.
- کیفیت آب و خاک:
آب و خاک زعفران نباید شور باشد و ای سی(Ec) آن زیر ۴۰۰۰ باشد و از نظر pH هم باید نهایتا ۷٫۵ باشد و حتی با این pH هم مشکل جذب خواهید داشت و خیلی از مواد غذایی قابل جذب نخواهد بود. افزودن کود حیوانی پوسیده هر سال کمک شایانی به افزایش عملکرد می نماید و برای داشتن محصول ارگانیک استفاده از کود شیمیایی ممنوع است.
- کنترل بیماریها و علفهای هرز:
شاید یکی از دلایل اصلی کاهش گلدهی عدم کنترل علف هرز در مزارع می باشد. استفاده نا مناسب از سموم باعث تضعیف و از بین رفتن پیاز زعفران میشود. مثلا اگر برای از بین بردن علف های هرز پهن برگ از سموم علف کشی مثل سنکور استفاده کنید، به خصوص اگر دوز مصرفی را رعایت نکنید،کاهش گلدهی حتمی است.
- کاشت و برداشت به موقع:
بسته به دمای هر اقلیم و منطقه زمان کاشت و برداشت متفاوت است اما عمدتا بهترین زمان کاشت پیاز زعفران در خرداد ماه و برداشت آن در مهرماه است. و باید در نظر داشت که بعد از پنج سال کشت به دلیل ضعیف شدن خاک بازدهی مزرعه کاهش می یابد.
از موارد دیگر میتوان به میزان مناسب آبیاری در سال قبل، نگهداری از برگ های زعفران تا آخر فصل، ریختن خاک و ماسه مرغوب در صورت نیاز اشاره کرد.