برای داشتن زعفران با کیفیت باید مراحل رشد، مخصوصاً زمانهای آبیاری این گیاه را مدیریت کرد. زعفران گیاهی است که به آب کمی نیاز دارد و با توجه به اینکه پیاز زعفران در عمق ۲۰ سانتی کاشته می شود باید قدری آب داده شود که حداکثر رطوبت آن تا عمق ۴۰ سانتی متری در زمین نفوذ نماید زیرا آبی که در عمق بیشتر نفوذ کند قابل جذب ریشه زعفران نبوده و هدر می رود. به جای آبیاری بیشتر می توان تعداد دفعات آبیاری را افزایش داد که بازده بهتری خواهد داشت.
آبیاری زعفران در نقاط مختلف بسته به وضع آب و هوایی منطقه از اوایل مهر ماه تا دهه اول آبان ماه شروع می گردد.
زمان آبیاری زعفران در سال اول کشت :
بهتر است در هر تاریخی که کشت صورت میگیرد چه در خرداد چه در شهریور قبل و بعد از کشت آبیاری صورت نگیرد چون با توجه به احتمال آلودگی های شدید پیاز به کنه و قارچ در صورت آبیاری این آلودگی به شدت افزایش پیدا میکند و حتی در مواردی منجر به ازبین رفتن کامل مزرعه میشود. پس سعی کنید از آبیاری در زمان کشت چه در قبل از کشت و چه در بعد از کشت پرهیز کنید. اولین آبیاری باید با توجه به دمای محیط صورت گیرد البته باید توجه داشت که در سال اول کشت به دلیل اینکه انتظار گل نداریم میتوان زودتر آبیاری را شروع کرد. یعنی بهتر است از اوایل مهر ماه آبیاری پیاز های تازه کشت شده را انجام داد. توجه داشته باشید که در صورت آلوده بودن پیاز زعفران به کنه، بهتر است تا سرد شدن هوا صبر کنید و سپس آبیاری را شروع کنید.
معمولا مزارع زعفران پنج بار در سال آبیاری میشوند که در ادامه زمان هر کدام از این آبیاری ها را برای شما بیان میکنیم:
آب اول (بار آب): بدلیل اینکه عمل آبیاری باعث تحریک گیاه شده و گیاه زعفران را از خواب بیدار می کند، آب اول باید خیلی با دقت و حساسیت خاصی انجام گیرد تا برداشت زعفران با اشکال مواجه نشود. در مناطق سردسیر در اوایل مهر انجام می شود و عمل سله شکنی پس از این آبیاری انجام می شود و سه هفته بعد گل ها نمودار می شوند.
آب دوم (زاج آب): معمولا ۴۰ روز پس از آبیاری اول اتفاق می افتد. از ضروریات این آبیاری این است که قبل از آن باید در حدود ۱۰۰ کیلوگرم کود اوره در هکتار برای افزایش رشد رویشی در مزرعه پخش و سپس آبیاری کنیم .
دو آبیاری بالا در توسعه ریشههای پیاز زعفران و رسانیدن غذا به آنها و رشد و نمو گیاه و درشتکردن پیاز دختر بسیار مهماند.
در سالهایی که در پاییز خشکسالی بوده و جبهه هوای گرم دیر از بین برود آب سومی در آذر ماه نیز لازم میشود ولی باید خیلی محتاط باشید که با یخزدگی زمین مواجه نشوید.
آب سوم: در اثر رطوبت زمستانه علف های هرز در مزرعه می رویند. لذا در اوایل اسفند آبیاری سوم انجام می شود که عملیات وجین را آسان تر می کند. به همین دلیل به آبیاری وجین معروف است .
آب چهارم: این آب که تا اواخر اسفند ماه داده می شود، برای حفظ رطوبت پیاز در خاک مهم است. در سال های مرطوب و در نقاط سردسیر به همین چهار آب بسنده می شود .
آب پنجم (زرد آب): این آب که قبل از زرد شدن برگ های زعفران صورت می گیرد، آخرین آبیاری زعفران به حساب می آید و معمولا در فروردین ماه صورت می گیرد.